Tuesday, November 23, 2010

Chapter 1 part two


Beheading by the window of life sees the vigorous of plain people walks, runs, stares and even cries. Laugh for nothing. The perception of us is like put your hand in the fire. When you are feeling hot, you will remove before you extinct it. Yes, it’s true. That the perception. Perception that we create being accumulate with cycle of life. The easiest thing is create the perception. The hardest thing is to change the perception. The perception change need a super power degeneration of whole consumption with the great amplitude of hopeless than we ever think. The permeable of our behavior seems too conscious. Why? It’s happened because of our sake, actually. What do you think, is not being implemented with what you do. What you feel is not match with what you have, what you taste is not suit with what you favor. So what the rule to make? What decision should take? What duties have to count? It’s all depending on you. The good governance should being conduct by good insanity. If we felt the humiliating is important, just shut up!

Poem; sky is green

Merely sky is green

How far?

To end the life like this

Even to the poor

Richest it takes

Blind can see

Seeing being dark

Dark is always good, why?

Sky is not green yet

Merely sky is green

Saturday, November 20, 2010

ads; life disperse


chapter 1 part one


Walking by the distance of life seems to be too short. An immortal of being leaving vomited out through the soul. Imagination could be so imagine as been expected. The blindness gets blind as well as the richest get rich. The whole rotation seems impossible to stop. The corruption of power, the flaws of jurisprudence, disobey of citizens like sort of tunnel do not have bright lights. The overcoming of this problem like put your tongue over the salt, it always feels salty never feel sweets or bitters. Neither the reformation nor transformation needs to be indulgence as soon as possible. The possibility throughout the infertility the new good governance has to erode. Embarking the whole procedure, and kill all the missing thing on the way is very selfishness. The composition of adequate common sense is relieving. Common sense become an over powering material. The sense could hear miles away, away and being seen by the shit and the opponents of bastards. Senses that could taste bitter, bitterness enormous than ever. The smelly of real politic never being beautiful. As you are tense by it, it never felt sorry. The crawling of hearts, the crushing of feeling, never get stop. Only the real man can accept it and the rest will cope down being a matured. Try to learn more, see more and hear more. Less from this, they are waiting to die!



Malaysia is rich with their natural resources. It is lucky to have good condition of earth surface that not interact with the natural disaster that enormous. Malaysia topography and climate is very beautiful added with various Malaysian citizens live in harmony. The complexity of races gives the offense of kinds in cultural, arts and communication. The behavior of Malaysians will be valued by their races and adherence they need to be. This variable gives different consequence in ideology. These scenarios create various essences in politics color and taste. If it not exists, it’s just like book without its content.
Democracy being held perfectly by Malaysian citizens and being accepted thoroughly by upper and lowered class people although there are people disliked, the percentage is low. By then, democracy being spit off when there are politicians had their own significances. Publics being puppets for elections and the goodness paired to the unseen shadow. The sincerity and honesty of politicians nowadays have to argue. As Malaysians, we have to know and interfere for our loving and harmony country. Truthiness and liberty to speak and writes have get an attention. Malaysian that cannot get the right information trapped with the social tactic in media usage occasionally as an agent. These are burden need to cope by the leaders when they want to cover the elephant carcass with the leaf, if they wanted to cover the truthiness.
Therefore, Malaysian have to stress in various readings and make their own evaluation based on the right facts and thinking. We believed in eternity of life in afterlife. Truthiness and wrongness will be concealed there. But the early step might be given by God with the signal need to give an intention. This is a clue to us for not to go astray. Leader affects his people. If they are good, so may the people. If they are bad, so may the people. keep thinking...

Monday, December 14, 2009


dis article is 100% copy from Malaysian Kini by Hishamuddin Rais. enjoy dis article n hope we'll get sometin'..insyaAllah..;)-frcw

United Malays National Organisation berkhayal bahawa gerombolan mereka sahaja yang mewakili orang Melayu. Dakwaan ini sebenarnya satu dongeng yang sengaja disebarkan untuk membodohkan fikrah orang Melayu.

Projek pembodohan Melayu ini sebahagian daripada strategi politik United Malays National Organisation. Selama lebih 50 tahun, proses pembodohan ini telah dilakukan. United Malays National Organisation amat amat sedar tanpa projek pembodohan ini, mereka akan hilang kuasa untuk memerintah.

Pada zaman feudal dahulu, orang-orang Melayu dibodohkan dengan pelbagai dongeng tentang daulat raja, tentang hikmat raja, tentang kehebatan raja, tentang ilmu raja atau tentang raja yang mewakili tuhan di bumi ini.

Dakwaan ini semuanya dongeng. Semua ini sebahagian daripada projek membodohkan Melayu.

United Malays National Organisation tidak mahu orang Melayu memiliki fikrah dan berkeupayaan untuk berfikir secara bebas. Susuk yang memiliki fikrah dan berkeupayaan berfikir secara bebas pasti akan menjauhkan diri daripada gerombolan ini.

Manusia yang berfikir akan berupaya untuk melihat tipu belit yang sedang dijalankan oleh gerombolan ini.

Projek pembodohan ini ada yang dijalankan dengan licik sehingga tidak dapat dilihat; ada pula yang amat jelas dan dapat dilihat dengan mudah. Projek pembodohan yang licik dan yang terang berjalan serentak untuk membonsaikan akal fikrah manusia Melayu.

Cara pertama:

Menakut-nakutkan Melayu tentang bahaya orang asing. Orang asing yang dimaksudkan oleh gerombolan ini tidak lain dan tidak bukan - orang Cina. Kaum ini dijadikan “momok” untuk terus menakut-nakutkan orang Melayu.

Akan ditimbulkan pelbagai cerita untuk membuktikan bahawa ekonomi negara ini dimiliki oleh orang Cina. Racun membenci Cina telah memandulkan fikrah Melayu untuk melihat dengan jelas bahawa wujud persekongkolan intim antara kroni gerombolan United Malays National Organisation dengan para cukong Cina.

Para cukong yang mengaut harta kekayaan sebenarnya bekerjasama dengan gerombolan United Malays National Organisation - kerjasama mereka ini seperti hubungan abang dengan adik.

Cuba kita kembali kepada kes bank Bumiputera Malaysia Finance (BMF) yang lingkup pada tahun 1980-an dahulu. Nama seperti Hashim Shamsuddin dan Lorraine Osman akan muncul; kemudian diikuti nama George Tan. Siapakah Lorraine Osman? Dia ini tidak lain dan tidak bukan bendahari gerombolan sendiri!

Skandal bilion ringgit ini hanyalah satu contoh daripada berjuta-juta contoh lain – belum lagi diambil kira kes PKFZ, Bakun, Perwaja, Formula 1, Piala Monsoon, KLCC – wujud kerjasama antara gerombolan dengan “orang asing” ini untuk menjarah hasil negara.

Cara kedua:

Menyebar berita dongeng bahawa sesiapa yang menentang United Malays National Organisation bererti menentang raja dan monarki. Dakwaan ini bukan sahaja dongeng tetapi cerita lawak.

Orang Melayu sengaja dibodohkan dan tidak diarifkan untuk memahami bahawa melawan, menentang atau mengkrtitik sistem monarki ini bukan sesuatu yang pelik atau menghairankan.

Dalam sejarah negara Arab, banyak raja telah dicampakkan dalam tong sampah sejarah. Raja Feisal dari Iraq, Raja Farouk (Mesir), Raja Idris (Libya), Raja Bagi Segala Raja Ahmad Reza Pahlevi (Iran) – semuanya dihumbankan.

Justeru, menentang monarki bukan sesuatu yang asing dalam sejarah tamadun manusia. Malah menentang monarki adalah tindakan progresif dan maju.

Tetapi orang Melayu sengaja dibodohkan agar terus terperangkap untuk tunduk melutut tanpa berfikir. Orang Melayu tidak diberi kefahaman yang jelas bahawa “menjunjung ke bawah duli” itu ertinya “menjunjung tapak kaki”. Orang Melayu tidak diberitahu bahawa “pacal” itu ertinya “anak anjing”.

“Patik pacal yang hina menyembah duli tuanku” bermakna “saya ini anak anjing yang hina menjunjung tapak kaki kamu”. Bukankah kenyataan ini kerja bodoh dan memperbodohkan diri sendiri?

Kenapa orang Melayu boleh dibodohkan sebegini? Kenapa orang Mealyu mahu menjadi bodoh dan terus dibodohkan?

Cara ketiga:

Sesiapa yang menentang United Malays National Organistion dikatakan menentang Islam. Dakwaan ini juga projek membodohkan orang Melayu. Bagaimana menentang gerombolan ini disangkutpautkan dengan agama tidak pula dilakar dengan jelas.

Islam ialah agama kepercayaan. Manakala United Malays National Organistion adalah satu gerombolan politik. Islam wujud 1,500 tahun dahulu. Gerombolan yang beroperasi hari ini hanya wujud semenjak tahun 1988. Manusia Melayu menganut Islam 500 tahun dahulu dan tidak ada sangkut paut dengan United Malays National Organisation.

Manusia Melayu menganut Islam bukan kerana United Malays National Organisation. Mereka menganut Islam kerana satu kepercayaan agama.

Tetapi orang Melayu di Malaysia ini terus ditakut-takutkan seolah-olah gerombolan ini wakil tuhan di atas bumi ini. Dakwaan ini karut. Tidak ada sesiapa yang mewakili tuhan di atas bumi ini. Menentang United Malays National Organisation bukan menentang agama, bukan menentang Islam dan bukan menentang tuhan.

Yang Maha Esa tidak pernah melantik United Malays National Organisation untuk menjadi wakilnya. Malah Yang Maha Esa tidak juga melantik pope, sami, dalai, ayatollah, paderi, rabbai untuk menjadi wakilnya.

Apa yang terjadi, para agamawan ini orang-orang yang beramal dan beribadat. Mereka mengikut selurus dan setepat mungkin ajaran-ajaran daripada kitab-kitab suci. Semua mereka hanyalah manusia yang sama seperti makcik dan pakcik di Felda Sungai Rokan – bezanya mereka boleh berfikir dan berilmu.


Projek pembodohan Melayu ini telah dibudayakan. Ertinya, ia menjadi sebahagian daripada proses pembudayaan fikiran Melayu. Lembaga-lembaga daulah yang wujud diarahkan untuk terus menjalankan projek pembodohan ini.

Kaedah pembelajaran dan media menjadi dua lembaga yang digunakan untuk projek membodohkan Melayu. Media Melayu – jika dibandingkan dengan media yang bukan Melayu – amat ketara perbezaan kandungannya.

Tahap laporan berita, tahap tulisan rencana, tahap soal jawab agama dalam media Melayu – semuanya memiliki nilai bodoh yang amat tinggi.

Begitu juga kaedah pembelajaran dan keilmuan. Anak-anak muda Melayu terus diperbodohkan dalam sistem pembelajaran yang sedia wujud. Justeru, ibu bapa dalam masyarakat Cina tidak mahu anak anak mereka masuk ke sekolah aliran Melayu.

Mereka tidak mahu anak-anak mereka jadi bodoh. Dalam masa yang sama, makin ramai ibu bapa Melayu telah mula menghantar anak-anak mereka ke sekolah aliran Cina.

Di sekolah aliran bukan Melayu, masih ada peluang untuk anak-anak sekolah ini diajar berfikir, bukan diajar untuk menjadi bodoh.

Kemelut politik hari ini adalah hasil daripada projek pembodohan orang Melayu. Masih ramai lagi orang Melayu yang bodoh sehingga mereka gagal untuk membezakan apa yang betul dan apa yang salah; apa yang hak dan apa yang batil.

Projek bodoh ini telah juga memesongkan nilai budaya orang Melayu. Orang Melayu yang telah dibodohkan gagal melihat bahaya rasuah, malah mereka dengan bangga akan mengangkat pemimpin pengamal rasuah.

Orang Melayu yang telah berjaya dibodohkan gagal melihat bagaimana sistem kehakiman dan keadilan dalam negara ini boleh dijual beli. Mereka ini terus ingin menjadi bodoh.

Orang Melayu yang ingin terus menjadi bodoh gagal melihat pembunuh, penculik, pengambil rasuah – ini semua bukan pekerjaan salah.

Budaya songsang lagi bodoh ini melihat kejahatan itu sebagai baik dan suci kerana ia dilakukan oleh manusia Melayu beragama Islam yang memiliki kad gerombolan United Malays National Organisation.

Monday, November 30, 2009


Monday, November 24, 2008

Assalamualaikum w.b.t

Hmmm…cuaca di rumah masih tidak berubah. Walaupun sudah masuk hari yang ketiga berada di rumah, cuaca tetap sama. Tak nampak CAHAYA pun…hujan dan mendung memanjang.:(

Dalam tengah2 lepak2 buka internet, seperti biasa baca paper la..start dengan UTUSAN, lepas tu NST dan tidak ketinggalan HARAKAHDAILY. Dalam ketiga2 paper hari ini, tiada isu yang menarik diketengahkan. Macam biasa, utusan hentam isu2 yang mereka TIDAK FAHAM dan di jawab oleh harakah. Kadang2 kasihan pula teringatkan, kalau2 ada mereka2 yang hanya mendengar daripada satu pihak sahaja, tanpa mendapat penjelasan daripada satu pihak yang lain. Tambah buruk, jika mereka2 itu memburuk2kan lagi pihak yang lagi satu. Sedih2… ;-

148. Allah tidak menyukai ucapan buruk[371], (yang diucapkan) dengan terus terang kecuali oleh orang yang dianiaya[372]. Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. (surah An- Nisaa’ ayat 148)

Apapun, syabas buat kerajaan PERAK kerana telah melantik exco bahagian penerangan negeri yang ‘lain’ bagi membidas isu2 yang telah diPUTAR BELIT. InsyaAllah akan terbit mungkin buku kecil yang akan diedar secara percuma kepada orang awam sebanyak kalau tidak silap 30,000 naskhah tiap bulan. Alhamdullillah…

Namun apa yang menarik hari ini, yang menyebabkan saya terSENYUM ialah berita pengISLAMan seorang yang dahulunya masyhur di industri MUZIK dunia. Saudara baru tersebut ialah MICHEAL JACKSON yang telah memeluk islam dan menukar nama menjadi MIKAEEL JACKSON, ‘mikaeel’ sempena nama malaikat ALLAH yang ditugaskan untuk memberi REZEKI.

Betulah, HIDAYAH ALLAH itu tidak dapat kita bayangkan. Sedangkan kita yang dilahirkan MUSLIM masih banyak kepincangan,masih tidak mengerti AGAMA, bodoh dan tidak dapat menerima hukum2 ALLAH. Betapa lemahnya INSANmu ini YA ALLAH…

Pengislaman MJ juga mempunyai pro dan kontra. Ada laman web yang mengkritik seolah2 memeluk islam sebagai jalan keluar masalah yang dihadapi. Sepertimana yang diketahui disaman oleh seorang jutawan yang beragama ISLAM. By then, untuk FIRST SIGHT, sebagai seorang muslim, tentulah gembira dan mengalu2kan saudara baru ini. Mudah2han MJ dapat menggunakan bakat yang ada untuk berDAKWAH dan memperjelaskan kefahaman tentang ISLAM. Ada berita yang mengatakan bahawa MJ telah membina sebuah MASJID yang mempunyai kelas2 pengajaran agama dan guru2 yang mengajar adalah mempunyai standard yang tinggi.

Sama2lah kita berdoa moga SYIAR islam akan sentiasa SEGAR walaupun pelbagai TOMAHAN DAN keHINAan terpaksa dihadapi. Perhatikan ayat ini ;-

101. Bagaimanakah kamu (sampai) menjadi kafir, padahal ayat-ayat Allah dibacakan kepada kamu, dan Rasul-Nya pun berada di tengah-tengah kamu? Barangsiapa yang berpegang teguh kepada (agama) Allah, maka sesungguhnya ia telah diberi petunjuk kepada jalan yang lurus. (surah Al- Imran ayat 101)

Quran dan sunnah menjadi pegangan….ALLAHUAKBAR!!


Menulis mencambah minda
Menjadi generasi ghuraba’
Membina jalan bahagia bagi…http://www.blogger.com/post-edit.g?blogID=6261162036307766203&postID=6929238528224659233
Menjalani kehidupan menuju yang ESA



Sunday, November 23, 2008

Semalam saya menjenguk youtube dan saya cuba ‘mengekori’ berita yang agak GEGE di tv mengenai video kematian yang diberikan kepada murid2 skolah rendah. Dimulakan saya mencari video tersebut..bile saya tengok, “…laaaa…yang ni ke..,” keluh saya apabila melihat video tersebut..rupe2nya, dah lama video tersebut dibuat dan sudah banyak ia terjual..tiada masalah pun..apa yang masalah sebenarnya? Jenguk punya jenguk, terjumpa la komen ibubapa ‘kononnya’ yang mewakili ibubapa lain yang tidak PUAS HATI mengenai penayangan VIDEO tersebut…

Alasannya, mengganggu psikologi anak2, perangai ‘BERUBAH’…

Apa agaknya yang difikirkan oleh ibu dan bapa anak tersebut. Bapa merupakan seorang berketurunan ‘mat saleh’ dan ibunya seorang melayu dan mungkin kedua-duanya beragama ISLAM melihat kepada nama ibunya yang pure melayu dan ada binti lagi dan suaminya ada ABDULLAH di belakang namanya. Malah, ibunya seorang bergelar DR dihadapan. Memakai ‘penutup kepala’.

Adakah kita faham akan REALITI dan FANTASI ? pernahkah kita mengamati ayat ini :-

185. Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. Dan sesungguhnya pada hari kiamat sajalah disempurnakan pahalamu. Barangsiapa dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke dalam syurga, maka sungguh ia telah beruntung. Kehidupan dunia itu tidak lain hanyalah kesenangan yang memperdayakan. (surah Al- Imran ayat 185)

Tidak pula dalam ayat tersebut dinyatakan tiap2 yang berjiwa TUA yang BALIGH yang dah BERKAHWIN akan merasakan MATI. Masih tak faham?? Maknanya, soal KEMATIAN ini tidak mengenal siapa2..kalau sudah sampai ajalnya, maka akan meninggal lah MEREKA. Samada tua atau MUDA, MESEJ kematian ini harus disampaikan. Kenapa takut? kenapa mengganggu psikologi??adakah kita risau anak kita ‘berjalan’ menuju mati tetapi kita ‘berlari’ kearah DUNIAWI. Sedarlah wahai saudara2 ISLAMKU…kita semua sudah dibekalkan dengan ilmu. Gunakanlah akal fikiran. Cuba bayangkan, jika kita menolak kehidupan selepas mati, betapa AZABNYA kita di akhirat…

Memang patut sekali anak2 yang masih muda melihat perkara sebegitu. Mereka akan sedar dan ustaz/ah yang memantau akan memperincikan lagi kejadian yang berlaku…dalam video itu, hanya membayangkan SEKELUMIT sahaja apa yang bakal berlaku…itu hanyalah IKTIBAR kepada masyarakat. Perhatikan ayat ini :-

197. Itu hanyalah kesenangan sementara, kemudian tempat tinggal mereka ialah Jahannam; dan Jahannam itu adalah tempat yang seburuk-buruknya.
(surah Al- ‘imran ayat 197)
Kalau kita dirumah tidak pernah mengingatkan mengenai kematian, maka apa yang dijalankan di sekolah, patutnya di puji dan patutnya ibubapa MALU kerana terlupa untuk mengingatkan anak-anak mereka. Cuba bayangkan, jikalau kita ada memberi penerangan kepada anak2 tentang azab kubur, kemudian di sekolah pula diberi gambaran video, tidakkah anak2 menjadi lebih baik dan TAKUT kepada ALLAH. Secara mudahnya, aspek ibadah akan mudah untuk dijalankan tanpa banyak persoalan. adik nak ke jadi macam tu esok2? Adik tak nak solat, jadi macam tu la..adik lawan cakap mak, jadi macam tu la…bukankah ia menjadi psikologi yang baik untuk anak2..yang menjadi masalah, apabila pro dan kontra antara guru yang memahami dan ibubapa yang BUTA pemahaman.

Sebenarnya, kita LEKA..rata2 perkara yang berada si pemikiran anak2 adalah hiburan semata-mata. Tidak pula kita risau dengan pelbagai kemaksiatan yang dijalankan oleh KOTAK HITAM di rumah kita. Ada yang lebih canggih kotak NIPIS yang menJIMATkan ruang kononnya. Akademi fantasia, mystarz, one in million, HBO, AXN, SMV, huh, banyak betul tak terkira. Yang baiknya, ada satu channel sahaja, OASIS…itu pun bercampur antara haq dan batil…

Adakah kita salah mentafsir atau kita salah ditafsir, bergantung kepada diri kita sendiri. Ibubapa pencorak keluarga. Adakah kita pendidik atau kita sendiri perlu dididik…fikir2 kanlah…renungi ayat ini :-

204. Dan apabila dibacakan Al Quran, maka dengarkanlah baik-baik, dan perhatikanlah dengan tenang agar kamu mendapat rahmat. (surah Al-a’raaf)


Menulis mencambah minda
Menjadi generasi ghuraba’
Membina jalan bahagia bagi…
Menjalani kehidupan menuju yang ESA